Online pakketje documenten samenstellen

Een pakketje bestanden - foto's, audio, film, teksten, links en notities - samenstellen van maximaal 100 MB om te delen? Dat kan met Drop.io. Het werkt reuze eenvoudig. Eerst maak je een file aan: deze krijgt een uniek internetadres. Desgewenst geeft je zelf een titel. Eventueel kun je er een password aan koppelen, zodat alleen gebruikers met wie je dat password deelt toegang hebben tot het pakket. Je kunt voor die gebruikers aangeven of ze alleen mogen downloaden of ook bestanden aan het pakket mogen toevoegen. Dat laatste is bijvoorbeeld handig voor het verzamelen van kopij voor je clubblad. Je kunt verder aangeven hoe lang het pakket beschikbaar moet blijven. Gebruikers kunnen losse bestanden downloaden of het hele pakket als ZIP-bestand opvragen.

Documenten toevoegen kan ook per e-mail. Elk pakketje krijgt namelijk behalve een uniek internetadres ook een uniek e-mailadres. Bij de instellingen van het pakket moet dan wel aangegeven worden dat er bestanden mogen worden toegevoegd. Voice mail en faxen kan ook, maar dat lijkt me wat minder relevant.

Drop.io heeft ook een aantal handige extra's. Zo kun je een e-mailalert of RSS-feed aanmaken om updates te krijgen van veranderingen in het pakket en kun je een Upload Widget opvragen, die je kunt inbouwen in je website.

Een voorbeeld van een pakketje vind je hier. Onderstaand zie je de widget om bestanden toe te voegen.

drop.io: simple private sharing
handige en gratis online diensten freeware gratis software