Mind mapping

Mind mapping is een techniek waarbij je gedachten weergeeft in trefwoorden en de samenhang ertussen visualiseert met pijlen, cirkels en lijnen. Zo maak je als het ware een 'landkaart' van je gedachten. Een mindmap geeft inzicht in een onderwerp en de relevante aspecten ervan. Een prima stuk gereedschap om projecten, zoals het schrijven van een informatieve tekst, voor te bereiden of om complexere onderwerpen te bespreken.

Met het gratis programma Freemind kun je onbeperkt mindmaps maken. Je kunt items een kleurtje geven, grappige icoontjes toevoegen en het eindresultaat aangepast aan A4-formaat afdrukken. Freemind is er als download voor Apple Macintosh en voor Windows.

Met de gratis webdienst Bubbl.us kun je nu heel eenvoudig online een digitale mindmap maken en bewaren. Je hoeft geen software te installeren en kunt op elke plek met een internetaansluiting bij je mindmaps en... je kunt ook gemakkelijk samenwerken aan mindmaps door een account (gebruikersnaam en wachtwoord) te delen met anderen. Vanuit het hoofdtrefwoord maak je nieuwe takjes aan door op Enter te drukken.

Nieuw is het webbased mindmap-programma Mindomo. Het biedt meer mogelijkheden voor grafische opmaak, export en online opslag van bestanden.

En dan is er nog Mappio, dat van een plat tekstbestand een mindmap maakt. Linkslijnende begrippen vormen de hoofdwolkjes, alles wat op tab staat komt in subwolkjes...

Labels:

handige en gratis online diensten freeware gratis software